Casino777

Μορφή «τσουνάμι» παίρνει το κύμα λουκέτων που σαρώνει τα πανεπιστήμια της χώρας, εξαιτίας του μέτρου της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων. Μετά τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χθες ήρθε η σειρά του Αριστοτελείου και των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων να «κατεβάσουν ρολά». «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρά τη θέλησή του, βρίσκεται σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, κάθε διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά και παροχής κοινωνικού έργου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σύγκλητος του Ιδρύματος, που συνεδρίασε χθες για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη διαθεσιμότητα σαράντα οκτώ διοικητικών υπαλλήλων. Η σύγκλητος επισημαίνει ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας, κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία» σε βάρος του και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το ανώτατο όργανο θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση την ερχόμενη Δευτέρα. Να αναδείξει την ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας στην οποία έχει ήδη περιέλθει το Ιδρυμα από τις απεργίες και την αναταραχή του προσωπικού αποφάσισε και η σύγκλητος του ΑΠΘ, αναστέλλοντας «συμβολικά» κάθε εκπαιδευτική και διοικητική δραστηριότητα από σήμερα έως και την Παρασκευή. Αντίστοιχη απόφαση για σήμερα και αύριο έλαβε επίσης η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ για το ίδιο θέμα συνεδριάζουν σήμερα οι διοικήσεις του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση «για να επέλθει η καταλλαγή στην πανεπιστημιακή κοινότητα».

Κόπωση

Η διαθεσιμότητα είναι βασική αιτία αναταραχής και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως οι κινητοποιήσεις των καθηγητών παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας, το ποσοστό συμμετοχής έπεσε κάτω από 40%, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, ενώ κατά το υπουργείο Παιδείας δεν ξεπέρασε το 10%. Οι επόμενες κινήσεις των καθηγητών θα αποφασιστούν σήμερα από τους προέδρους των ΕΛΜΕ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να προλάβει το ενδεχόμενο μαζικών σχολικών καταλήψεων με την προώθηση προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει ότι στα σχολεία που γίνεται κατάληψη με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ημερών θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος.
 
Top