Άμεσα και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, η οποία έχει λάβει «ανεξέλεγκτες διαστάσεις» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (Ιανουάριος 2012- Απρίλιος 2013), ζητά η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με ειδική έκθεση που κατέθεσε στα κόμματα, στη Βουλή.
Όπως επισημαίνει η Συνήγορος του Πολίτη, «η ιδιαίτερη έξαρση της ρατσιστικής βίας, η ατιμωρησία των δραστών και η εν γένει ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών αρχών, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τα θεμέλια του κράτους δικαίου».
Η έκθεση καταγράφει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας και επισημαίνει τη ραγδαία κλιμάκωση, ιδιαίτερα μετά τις εθνικές εκλογές του 2012.
Επίσης, καταγράφει τις επιθέσεις σε ένταση και αριθμό, με 281 κρούσματα σε ενάμιση χρόνο, τουλάχιστον τέσσερις δολοφονίες και 400 τραυματισμούς, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, διαπιστώνει και την ύπαρξη οργανωμένης πολιτοφυλακής, ενώ χαρακτηρίζει απογοητευτική τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.
Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει, για μία ακόμη φορά, «μία διαφαινόμενη αδράνεια ή και απροθυμία της πολιτείας και ειδικότερα της αστυνομίας, να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τις ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και να ερευνήσει με ταχύτητα και διαφάνεια καταγγελίες κατά αστυνομικών οργάνων».
Επιπλέον, καταγράφεται η εκδήλωση του φαινομένου στον χώρο του σχολείου και η αντιμετώπισή του από τη σχολική διοίκηση και αξιολογούνται τα θεσμικά εργαλεία που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία και το ισχύον νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας.
Η έκθεση καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις του Συνηγόρου προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.
Η κ. Σπανού επισημαίνει, δε, ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να ανέχεται και η κοινωνία δεν μπορεί να συνηθίζει τη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό έγκλημα».
Η Αρχή έχει δεχθεί 281 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις, που αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδίως μετά τις εκλογές του 2012.
Στις καταγγελίες αυτές περιλαμβάνονται 71 περιστατικά όπου οι δράστες φέρονται να έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή και 47 περιστατικά με φερόμενη συμμετοχή μελών των σωμάτων ασφαλείας, ασκώντας καταχρηστικά τα καθήκοντά τους.
Στην έκθεσή της, η ανεξάρτητη Αρχή, ζητά από τις αρμόδιες Αρχές:
- Να δημιουργήσουν έναν συστηματικό, ολοκληρωμένο τρόπο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και να δημοσιοποιούν τακτικά τα ευρήματα.
- Να διερευνούν πλήρως, με διαφάνεια και με ταχύτητα, τις καταγγελίες κατά αστυνομικών για ρατσιστική συμπεριφορά ή συμμετοχή σε ρατσιστικές επιθέσεις.
- Να στελεχώσουν επαρκώς τα γραφεία ρατσιστικής βίας και να θεσπίσουν ειδική διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών.
- Να προστατεύσουν τα θύματα και τους μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων.
- Να επανεξετάσουν την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από πλευράς αναλογικότητας και καταχρηστικότητας των προσαγωγών.
- Να λάβουν μέτρα στο σχολείο για τη συστηματική διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Να θεσπίσουν σύγχρονη και λειτουργική νομοθεσία.
Επίσης, η Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει τον προβληματισμό της για παθητική στάση των αστυνομικών, καθώς «σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν, επενέβησαν μόνο και μόνο για να συλλάβουν τους αλλοδαπούς- θύματα των επιθέσεων, αρνήθηκαν να παραλάβουν μηνύσεις θυμάτων και συνέστησαν σε θύματα επιθέσεων να κάτσουν "ήσυχα" στο σπίτι τους ή να φύγουν από την Ελλάδα, αντί να ερευνήσουν την καταγγελία τους».
Τέλος, η Αρχή διαπιστώνει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη καταγραφή περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων για το 2012, καθώς την ώρα που η ίδια έχει στη διάθεσή της 253 καταγγελίες, από την ΕΛΑΣ έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών.